Pages

Monday, June 27, 2011

Snåltips #52 - Leta mineraler

Norrlands Mineraljakt

Som ett viktigt komplement till den yrkesmässiga prospekteringen arrangeras Norrlands Mineraljakt i de fem nordligaste länen – Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Tävlingen anordnas i syfte att få fram nya mineraluppslag som kan undersökas och på sikt leda till nya gruvor och ny mineralförädling samt därigenom skapa nya jobb i Norrland. Norrlands Mineraljakt genomförs av SGU och länsstyrelserna i de nämnda länen.
Om du hittar något intressant är du välkommen att skicka in ditt prov till Norrlands Mineraljakt. På så sätt deltar du i tävlingen och kan vinna ett penningpris.

Mineralletning

Sökandet efter värdefulla mineralförekomster bedrivs på många olika sätt. Man mönstrar berghällar, lösryckta stenar och block. Vid malmletning ska man  särskilt lägga märke till missfärgningar av bergarterna. Så kan t.ex. rostiga stenar tyda på intressanta halter av koppar, nickel, kobolt, zink, bly, silver, guld m.m. Ljusa eller vita vittringshinnor kan skvallra om bly och zink, gröna och blå om koppar, purpurröda om kobolt.
Utöver prover som samlas med hjälp av ovan nämnda kännetecken tar Mineraljakten gärna emot stenar som känns främmande och speciella på något sätt, exempelvis genom tyngd, färg eller struktur.
Närvaron av vissa växter kan peka på förekomsten av specifika metaller, som t.ex. fjällnejlikan (Viscaria alpina ) på kismineraliseringar med koppar och zink. Principiellt gäller att allt inlämnat material är att betrakta som nyfynd.

  Blockletning respektive hälletning
Blockletning ger stora chanser att hitta hittills oupptäckta, jordtäckta malm- och industrimineralförekomster. Som den övre figuren visar kan block i ytan ”skvallra” om en malmkropp längre ned under jordlagren.
Även hälletning kan ge resultat (den nedre figuren). Till exempel upptäcktes Kiruna­malmen på detta sätt. Chansen att hitta något intressant är dock mycket mindre än vid blockletning. Endast 3 % av Sveriges yta utgörs av berg i dagen. 

Bli mineraljägare

Norrland behöver dina fynd. Genom din medverkan i Mineraljakten kan du komma att ge vår industri ett värdefullt tillskott av malm, industrimineral och nyttosten samt nya småföretag råvara för smyckestenstillverkning. Därmed bidrar du till att skapa nya arbetstillfällen och du kan själv tjäna en slant på kuppen.

Mer information

Handbok för mineraljägare  – I denna skrift ger vi tips om hur du kan hitta olika mineral. Vi beskriver också hur du identifierar det du har hittat samt ger en bakgrund till hur mineral och bergarter har bildats. Handboken är gratis.

Lite malmletarjuridik

I minerallagen (SFS 1991:45) regleras hur man får undersöka och bearbeta mineralfyndigheter. För att undersöka en fyndighet måste man först ansöka om undersökningstillstånd hos Bergsstaten. Visar det följande undersökningsarbetet att det är värt att starta brytning har man under vissa betingelser rätt till gruvdrift. Vissa industrimineral är inte inmutningsbara eftersom de alltid ägs av markägaren.
Juridiken kring gruvdrift är omfattande och behandlas i minerallagen (SFS 1991:45). Ansökan om undersökningstillstånd (i BD, AC, Y och Z-län) inlämnas till Bergsstaten, Varvsgatan 41, 972 32 LULEÅ, som också besvarar minerallagsfrågor, tel 0920-23 79 00. Motsvarande ansökning för resten av Sverige inlämnas till Bergsstaten, Slaggatan 13, 791 71 FALUN, tel 023-255 05.
Ansökningsavgiften för undersökningstillstånd (2006) är 500 kr/2 000 ha och undersökningsavgiften per hektar är 20 kr för de första tre åren, varav 4 kr avser det första året, 6 kr det andra året och 10 kr det tredje året (för diamant 1,50 kr/ha).

No comments:

Post a Comment