Varje år slänger varje hushåll i Stockholms län motsvarande en hel månads matförbrukning rakt ned i soptunnan, tillsammans över 60.000 ton mat. Nu vill Livsmedelsverket minska på slöseriet genom att ge nya råd, särskilt till unga som precis har flyttat hemifrån.
En orsak till svinnet är att människor per automatik går efter datumstämpeln på förpackningen. I stället för att direkt kasta bort matvaror vars bäst före-datum har gått ut bör man lukta, titta och smaka för att avgöra om en produkt fortfarande håller, uppmanar myndigheten. Här är fyra andra tips för att spara pengar och göra en insats för miljön:
- Planera inköp och köp inte mer än hushållet gör av med.
- Ät upp maten i tid och håll koll på maten i kylskåp och frys.
- Förvara maten rätt, exempelvis frukt som läggs i kylskåp håller längre.
- Ta hand om resterna – gör en ny måltid eller frys in.
No comments:
Post a Comment