Tuesday, February 15, 2011

Olja: Stigande Brentoljepris, Kinas importstatistik ger stöd

Enligt di.se

"Brentoljepriset steg under måndagsförmiddagen med stöd av Kinas importstatistik. I den andra vågskålen vägde en förstärkning av dollarn.

    "Stöd kommer idag från Kinas importstatistik; enligt de kinesiska myndigheterna. Kina importerade 21,8 miljoner ton råolja i januari (5,13 miljoner fat om dagen). Det är 27 procent mer än förra året och den tredje högsta månatliga nivån någonsin." Det skrev Commerzbank i en kommentar.

    Enligt en insatt källa var Kinas kommersiella oljeproduktlager dessutom lägre vid slutet av januari månad än vad de var en månad tidigare.

    Differensen mellan Brent- och WTI-oljekontraktet uppgick till fortsatt höga 16 dollar per fat.

    Leveransvolymerna ökar från North Dakota och Kanada till WTI-prissättningspunkten Cushing. Där finns det inte tillräckligt oljeledningskapacitet för att transportera vidare oljan, vilket gör att lagren växer. Brent gynnas samtidigt av stark efterfrågan från Asien och produktionsstörningar, skrev SEB i en kommentar.

    Spekulativa finansiella investerare ökade sin exponering mot långa oljeterminer under förra veckan. Ökningen var blygsamma 2.000 kontrakt till 178.432 kontrakt. Priset sjönk trots det med tre dollar under perioden, noterar Commerzbank.

    Japans BNP var inte lika svag som befarat under det fjärde kvartalet och uppgifter visar att Kinas inflation kan ha varit lägre än var marknaden väntat under januari månad.

    Indonesiens oljereserver förväntas bara räcka i ytterligare tolv år, vilket gör det viktigt för landet att diversifiera till andra energikällor. Det uppgav Saryono Hadiwidjoyo, ansvarig för landets downstream-verksamhet under morgonen.

    Indonesiens oljeproduktion uppgår för närvarande till 960.000 fat per dag.

    Opecs oljeministrar kommer att träffas i Riyadh nästa vecka för att diskutera oljeutbudet. Efterfrågan stiger gradvis men marknaden har ett väldigt rikt utbud och lagernivåerna är höga. Vissa marknader är dock störda där det går att se strama förhållanden, enligt oljeministern för Förenade Arabemiraten.
"

No comments:

Post a Comment