Sunday, February 13, 2011

Oljepriset

Enligt placera.nu

"PLACERA.NU I BRASILIEN: "Brent-olja handlas inom 2-3 år för uppemot 130 dollar per fat. Vi räknar med ett oljepriset i år snittar på 100 dollar men det kan under perioder röra sig uppemot 120." Det säger Handelsbankens råvaruchef Torbjörn Iwarson.
Den stadigt förbättrade konjunkturen i USA, som är det land i världen som konsumerar mest olja, gör att oljepriset kommer att fortsätta stiga från nuvarande nivåer enligt Handelsbanken.
"Om 2-3 år tror vi att oljepriset stiger uppemot 130 dollar per fat. Bakom uppgången ligger dels att konjunkturen förbättras stadigt och dels att efterfrågan från länder utanför OECD ökar", säger Torbjörn Iwarsson under placera.nu:s resa i Brasilien.
Torbjörn Iwarsons prognos är att ett fat Brent-olja under 2011 i genomsnitt handlas för 100 dollar per fat, vilket ungefär där den ligger just nu.
"Om snittpriset blir 100 dollar under 2011 så kommer det antagligen pristoppar under året på uppemot 120 dollar per fat. Priset drivs kortsiktigt av att vi är i början av en konjunkturuppgång, det var så sent som i september som NBER (National Bureau of Economic Research) förklarade att lågkonjunkturen är över", säger Torbjörn Iwarson.
Olja är världens största råvara och energikonsumtionen står för cirka 5 procent av världens totala bruttonationalprodukt.
"Om man tror att oljepriset ska fortsätta att stiga och är orolig för att det höjer levnadskostnaderna så är ett bra alternativ att köpa oljeaktier eller oljecertifikat för att skydda sig mot prisuppgångarna", säger Torbjörn Iwarson.
När man investerar i oljecertifikat finns det flera möjligheter att tjäna pengar, förutom en eventuell faktisk uppgång i oljepriset.
"Genom certifikatet köper man terminskontrakt på olja som rullas framåt en månad i taget.Historiskt har terminskontrakt varit 0,7 procent billigare än spotpriset på olja vilket har gett en överkastning på 8,2 procent över ett helt år", säger Torbjörn Iwarsson.
Rabatten på terminskontrakt jämfört med spotpriset stiger när  lagren på olja minskar. När lagren är små vill fler ha direktleverans av olja för att inte riskera att bli utan leverans i framtiden.
Just nu är det i princip ingen rabatt mellan spotpriset och terminskontraktet på olja men om konjunkturen fortsätter förbättras så talar mycket för att oljelagren minskar och rabatten stiger på terminskontrakt.
Det andra sättet den som köper terminskontrakt kan tjäna pengar på är genom ränteintäkter.
"När man köper terminer så lägger man inte ut några pengar. Så när en placerare köper ett certifikat av banken så lägger vi till en ränteintäkt på det aktuella värdet av certifikatet. Vi tar en marginal på 0,25 procent men all ränta över det tillfaller den som investerat i certifikatet. Om räntan till exempel är 4 procent så får kunden en ränta på 3,75 procent på årsbasis", säger Torbjörn Iwarson.
För ligger tillfället ligger dock LIBOR-räntan, som Handelsbanken följer, på 0,25 procent vilket betyder att ingen ränta tillfäller den som investerar i certifikat.
"Just nu är räntan låg men på lång sikt betyder intäkterna från ränta väldigt mycket när man köper certifikat", säger Torbjörn Iwarsson.
På fredagen handlades ett fat Brent-olja för cirka 102 dollar per fat jämfört med ett fat WTI-olja för 89,50.
"Prisdifferensen beror på att det är brist på lagerutrymme i Oklahoma där WTI-oljan lagras.  Därför handlas Brent-olja som lagras på Shetlandsöarna med premie, Brent-oljan påverkas inte av lagerkostnader och är därför det korrekta oljepriset", säger Torbjörn Iwarson och säger därmed emot Merrill Lynch som nyligen hävdade att det är Brent-oljan som ska anpassas nedåt mot 90 dollar."

No comments:

Post a Comment