Ersättning till donatorn
Donatorn får en fast schablonersättning för sina omkostnader för resa och förlorad arbetsinkomst i samband med donationen.
I region skåne har kvinnor som donerat ägg tidigare fått 3000 kronor. Men nu ska summan ska höjas till 11 000 per donation
Donatorn
Donatorn bör inte ge upphov till mer än sex barn. Om hormonstimuleringen framkallar att många ägg fås från en donator, brukar man fördela dem till två mottagare. Anledningen är bristen på äggdonatorer. Hon bör också informera sina anhöriga om att hon vill bli äggdonator.
Bedömning av donatorns lämplighet
En läkare och en beteendevetare bedömer tillsammans om donatorn är lämplig, och vilket motiv hon har för att donera ägg. Hon får lämna en levnadsbeskrivning och ett foto, och blir också informerad om att barnet kan komma att kontakta henne i framtiden.
Vissa krav ställs på en kvinna som vill donera ägg. Bland annat:
•Hon får inte lida av några allvarliga sjukdomar, eller ha några ärftliga sjukdomar i släkten.
•Hon måste vara psykiskt frisk.
•Hon får inte ha något missbruk.
•Hon får inte själv ha haft svårt att bli med barn.
•Hon måste vara högst 36 år.
•Det är en fördel men inte ett krav om donatorn redan har fått de barn hon önskar.
Man testar också om donatorn har några smittsamma sjukdomar, som till exempel HIV, syfilis och hepatit B och C. Proverna tas vid två tillfällen, det första minst sex månader före, och det andra i samband med äggdonationen. Donatorn får under tiden inte ha utsatt sig för nämnda smittämnen eller sjukdomar. Man gör en undersökning med ultraljud för att bedöma om äggstocksfunktionen är normal. Eventuellt kompletterar man med ett blodprov.
Donatorn och mamman bör likna varandra
När paret som ska ta emot ägget är godkända söker man en lämplig donator. Läkare och barnmorska bör välja donatorn efter mottagarens ögon-, hår- och hudfärg samt kroppsbyggnad.
Mottagande mamman
Innan paret tar emot äggdonationen får mannen underteckna ett samtycke att donerade ägg befruktas med hans spermier och förs in i hans makas/sambos kropp. Med det samtycket anses han som far till barnet.
Anonymitet
Paret har inte rätt att veta vem donatorn är, och donatorn har inte rätt att veta till vem äggen donerats. Undantaget är donation från en anhörig.
Barnets rättigheter
I Sverige har de barn som kommer till genom äggdonation rätt att få uppgifter om donatorn. När barnet blir äldre får det själv bestämma om han eller hon vill söka upp donatorn. Donatorn är införstådd med detta och hon får om hon så önskar reda på om behandlingen resulterat i graviditet och barn, men i övrigt inga detaljer eller rättigheter att söka upp barnet.
Information om ursprunget är viktigt
Studier visar att det är oerhört viktigt för barnet att tidigt få reda på sitt ursprung och att föräldrarna själva berättar det. För barnets mognad och välmående är det viktigt att kunna lita på och ha förtroende för sina föräldrar. Barn som får reda på sanningen genom att någon råkar försäga sig går ofta igenom en djup kris. Många gånger är det inte sanningen i sig som är traumatisk utan att de blivit undanhållna sanningen.
No comments:
Post a Comment