Sunday, June 12, 2011

Så maxar du tjänstepensionen

Lönesänkningsfribrev, tiotaggare och pensionsmedförande lön – begreppen kring tjänstepensionen ITP2 är många. GP:s Åsa Brevinge reder ut några av dem.

Vad är skillnaden mellan ITP1 och ITP2?
ITP1 omfattar anställda som är födda 1979 eller senare och ITP2 anställda födda 1978 eller tidigare. Men vissa undantag från huvudregeln går att göra. I ITP1 sätter arbetsgivaren av en bestämd andel av lönen och löntagaren väljer hur den ska förvaltas. ITP2 avgörs av slutlönen.

Och vad är ITPK?
En kompletterande ITP som du själv styr förvaltningen av. Är en mindre del och motsvarar 2 procent av lönen.

Vilken intjänandetid krävs för ITP2?
Vid 65 ska du ha tjänat in den i 30 år eller 360 månader från tidigast 28 års ålder. Får du inte ihop 360 månader reduceras pensionen i proportion till intjänandetiden.

Räknas bara månadslönen in?
I det som kallas "pensionsmedförande" lön ingår inte övertidsersättning, däremot semestertillägg (0,2 procent på årslönen), ob-ersättning, provision med mera.
Blir jag straffad om jag går ned på deltid på slutet?
Nej, det finns en särskild garanti och du får ett så kallat lönesänkningsfribrev, som innebär att om lönen sänks de sista åren drabbas du inte fullt ut.
Men om jag jobbat halvtid halva yrkeslivet och sen gått upp till heltid?
Du får lika stor ITP2-pension som den som alltid jobbat heltid.
Hur räknas ITP-pensionen om jag flyttat hit som vuxen?
Se reglerna för intjänandetid.
Om jag byter till ett annat avtalsområde eller redan bytt?
Redan intjänad tjänstepension inom ett avtalsområde läggs i ett så kallat fribrev tills du går i pension. I nuläget tjänar 600 000 anställda in ITP och 575 000 har fribrev.

Om man vill sluta jobba tidigare?
Vänta tills du fyllt 62 år och en månad eftersom det som arbetsgivaren skulle ha betalt till 65 då betalas genom kollektiva fonder. Men ju tidigare du börjar ta ut tjänstepensionen desto lägre blir den.

Och om jag jobbar längre?
Du kan inte tjäna ihop till mer tjänstepension efter 65, men för varje månad efter 65 som du väntar med att ta ut den växer den med 0,6 procent resten av livet. Fortsätter du jobba efter 65 kan du komma överens med din arbetsgivare om att tjäna in ITP1-pension. Men det är en förhandlingsfråga.

Vilka är tiotaggare?
Tjänar du mer är tio inkomstbasbelopp (i år 510 200 kronor eller 42 665 kronor i månaden) kan du komma överens med din arbetsgivare om en alternativ ITP, ett individuellt anpassat pensionsavtal för lönedelarna över 7,5 inkomstbasbelopp. Att helt byta till ITP1 är en möjlig överenskommelse.
Något annat viktigt att känna till?
PTK-avtalet omfattar också en sjuk- och efterlevandeförsäkring. Tjänar du över 7,5 inkomstbasbelopp kan du avstå från framtida intjänad familjepension och i stället förstärka din ITPK-pension.

Hur vet jag om jag omfattas av ITP2?
I princip gör du det om du är privatanställd tjänsteman på en arbetsplats med kollektivavtal och är född 1978 eller tidigare. Då får du också ITP-besked från Collectum, Alecta, AI Pension (arkitekter) eller PP Pension (medieanställda).

Var kan jag läsa mer?
Framför allt i PTK:s Handbok om försäkringar 2011 som ligger på nätet. Du kan också kontakta det bolag som förvaltar din tjänstepension.

1 comment:

  1. Om du omfattas av ITP kan jag även rekommendera PTKs rådgivningstjänst, www.radgivningstjanst.se. Där får du individuella råd som är oberoende och helt gratis. Rådgivningstjänsten kan ta dig ytterligare ett steg närmare målet:-)
    häsningar från Anna Allerstrand, pensions- och försäkringsexpert PTK

    ReplyDelete