Wednesday, June 8, 2011

Snåltips #46 - Skippa dricksen

Dricks är en frivillig gåva till vissa arbetare inom servicesektorn (exempelvis serveringspersonal på en restaurang) utöver den ordinarie avgiften eller räkningen. Dessa betalningar och deras storlek varierar beroende på kultur och serviceindustri. Dricks är aldrig påbjuden av lagliga skäl och mängden är upp till den enskilda personen som serverats. Dock kan en utebliven eller liten dricks i vissa sammanhang betraktas som snålhet, ett etikettsbrott, eller oetiskt. I andra kulturer förväntas inte dricksbetalningar och bara erbjudandet av dricks kan tolkas som förolämpande eller nedsättande. I vissa situationer (till exempel dricks till statligt anställda) kan det vara förbjudet att ge dricks, särskilt till Polisen.

I restauranger brukar dricksen lämnas i form av mynt eller sedlar på bordet efter att notan betalats och eventuell växel mottagits. Alternativt går det ofta att betala dricks med betal- eller kreditkort; då anges drickssumman ett särskilt fält på kontokortskvittot (i Sverige brukar fältet kallas "Extra").

En tumregel kan vara att dricksen ska vara 10 procent av det man betalar. I Sverige är det dock mindre vanligt att betala så mycket i dricks, vanligen avrundar man bara uppåt eller lägger till en mindre summa. Vid kortbetalning blir det ofta ingen dricks alls.

Lokala variationer [redigera]I Europa gäller generellt att dricks inte förväntas, och det blir ingen sur kommentar om man inte ger det. Man uppskattar om dricks ändå ges. Enligt EG-domstolen och svenska skatteverket är frivillig dricks momsfri, även om den betalas via kort. Det råder tveksamhet kring huruvida dricksen är skattefri i Sverige. Enligt vägledningar från Skatteverket ska den inkomstbeskattas men enligt lagen är det inte lika självklart, ett prejudikat hade hjälpt till att besvara den frågan. Man kan anta att det inte är helt självklart att det skall beskattas då skatteverket inte utfört några större aktioner för att beskatta serveringspersonal på restauranger.

I USA och Kanada förväntas man ge dricks. Där finns det lagstadgade minimilöner, men i restaurangbranschen och hos frisörer har man speciella lägre minimilöner, eftersom personalen får dricks. Där anses utebliven dricks som om man inte betalat vad man borde, och man kan få irriterade kommentarer.

No comments:

Post a Comment