Wednesday, June 8, 2011

Snåltips #45 - Sälj egenproducerad el

Fakta solceller
Elhandlare som köper överskottsel från små elproducenter
Här är exempel på köpare av solel från små producenter (priser inklusive moms).

Öresundskraft köper från och med 1 juni 2011 överskottsel från solelproducenter till ett pris av 1 kr/kWh. Detta under förutsättning att du är bosatt inom Öresundskrafts elnät, köper din el från Öresundskraft, har max 63 A säkring och är nettoköpare av el under ett år (nettokonsument).

Bixia köper överskottsel till Nord Pool spotpris per timme, utan avdrag och utan att man behöver byta till dem som elleverantör.

Fortum Distribution (nätbolag) köper från och med 1 april 2011 överskottsel från alla småskaliga elproducenter med max 63 A säkring i Fortums nätområde. Priset följer timspotpriset på Nord Pool. De gör ett avdrag från spotpriset på 4 öre/kWh.

DinEl köper från mars 2011 överskottsel för xx kr/kWh. Ett månadsöverskott krediteras till nästa månad. Gäller för de 100 första kunderna, under ett år, för anläggningar på högst 6 kW, om man är nettkonsument under ett år och man måste köpa sin el från DinEl (till ett fast pris).

EgenEl köper för 50 öre/kWh under villkor att man köper anläggningen av dem och att man byter till dem som elleverantör enligt en nyhet från 8 februari 2011.

Falkenberg Energi köper till ”volymvägt spotpris med avdrag enligt affärsuppgörelse” om man byter till dem som elleverantör.

BestEl köper till spotpris per timme, med 2 öre/kWh i avdrag för balansansvar och en avgift på 25 kr/månad utan att man behöver byter till dem som elleverantör.


Hur mycket el ger solceller

En väl fungerande solcellsanläggning i Sverige bör ge 800 – 1 000 kWh/kW och år. Installerar man exempelvis en solcellsanläggning som har en nominell toppeffekt på 3 kW bör man alltså kunna producera 2 400 – 3 000 kWh solel under ett år. Tyvärr finns hittills ingen lättillgänglig statistik som visar produktionen för ett större antal solcellsanläggningar runt om i landet. Det är många olika faktorer som påverkar solelproduktion, exempelvis:

Solinstrålning där du bor

Väderstreck för installationen (rakt mot söder bäst)

Solcellsmodulernas lutning (ca 35-50°mot horisontalplanet bäst, beroende på var i landet man bor)

Skuggning (från andra byggnader, träd, flaggstänger, skorstenar, …)

Tid med snötäckning

Nedsmutsning

Anläggningens verkningsgrad, där växelriktaren är den viktigaste komponenten

Man får därför ta beräknade värden med en nypa salt. Observera att solcellsmodulernas verkningsgrad påverkar anläggningens ytbehov, men att den inte påverkar utbytet per kW.

No comments:

Post a Comment