Tuesday, April 5, 2011

Oljan uppe i 120 dollar

Oljepriset steg på månaden efter oroligheter i Nigeria som är världens tionde största oljeproducent. På eftermiddagen steg Nordsjöoljan, Brent, nosade på 120 dollar per fat.

På råoljemarknaden visade WTI-oljans majtermin en uppgång på 0:43 dollar per fat till 108:37 dollar vid 12.45. Brent var samtidigt uppe och noterade 120 dollar per fat.

Ett orosmoln som seglat upp är de förestående valen i Nigeria, Afrikas största oljeproducent och värdens tionde största. Valet till parlamentet var tänkt att hållas den 2 april, men har skjutits framåt efter att det uppstått problem med distributionen av material till vallokalerna.

"Baserat på tidigare erfarenheter från val i Nigeria kan vi komma att se uppblossat våld och en möjlig inlåsning av producerad olja under och efter valperioden", skriver Nordeas råvaruanalytiker Thina Saltvedt i ett marknadsbrev på måndagen.

Kommentarer från aktörer på aktiemarknaden tog annars avstamp i den amerikanska sysselsättningsstatistiken i fredags.

"Den amerikanska statistiken målar en positiv bild. Marknaden är fortfarande orolig över situationen i Libyen, men inte överdrivet mycket. Skulle Ghadaffi falla skulle vi dock få en kortsiktig kraftig utförsäljning", säger Jonathan Barratt, chef för Commodity Broking Services i Sydney, till Bloomberg News.

Vid lunchtid rapporterade tv-kanalen Al Jazeera att Ghadaffilojala styrkor bombade oljefält söder om staden Ajdabiya. Uppgiften baserades på ögonvittnen.

Nigeria producerade 2,16 miljoner fat per dag under februari månad, enligt IEA:s statistik, och störningar i produktion och leveranser från landet kan väntas få genomslag i oljemarknaden, bedömer Nordea.

"Ökade spänningar i Nigeria kommer att öka på den politiska riskpremien och pressa brent närmare 120 dollar per fat, som en följd av ökad risk för produktions- och exportbortfall", fortsätter Nordeaanalytikern.
 
Bensinpriset fortsätter uppåt. De ledande bensinbolagen höjer priset på 95-oktanig bensin med 10 öre till 14:38 kronor litern på bemannade stationer.

Den fortsatta oron i Nordafrika och Mellanöstern fick oljepriset att stiga över 120 dollar för ett fat Nordsjöolja. Lundin Petroleum steg med 2,3 procent och PA Resources med 6,0 procent, vilket gjorde de båda aktierna till dagens vinnare.

No comments:

Post a Comment