Thursday, April 21, 2011

Snåltips #30 - Investera i Aktier

Aktiesparande passar dig som har stadiga nerver och kan avstå från pengarna under en längre tid. Råden är desamma som för allt annat sparande: sprid riskerna, var långsiktig och köp bara det du förstår dig på. Men du behöver varken vara rik eller proffs på nyckeltal för att komma i gång.
Fördelen med att äga aktier direkt i stället för att äga aktier genom fonder är att du slipper betala förvaltningsavgifter till fondbolaget. Nackdelen är att sparandet ofta är mer riskfyllt, eftersom det är ett smalare sparande.
Här är några råd för dig som vill komma i gång och spara i aktier.

1. Sprid riskerna
Att äga aktier i ett enda företag är inte samma sak som att spara i aktier. För att sparandet ska bli hyfsat brett bör du sprida gracerna. Aktiespararnas råd är att investera i 10–15 aktier i fem till sex olika branscher. Fem aktier fördelade på fem branscher är en bra början. Ett sätt att komma åt flera olika branscher med ett begränsat antal aktier är att köpa aktier i investmentbolag eftersom de äger andelar i olika företag.
Det finns flera investmentbolag på Stockholmsbörsen och de har olika inriktning. Ratos äger till exempel onoterade bolag, medan Industrivärden äger stora nordiska börsbolag.

2. Köp lite i taget

Börsen går upp och ned – det kan knappats ha undgått någon det senaste året. Att köpa alla aktier till din tänkta portfölj samma dag är dumt, eftersom du då riskerar att köpa när det är som dyrast. D
et är bättre att bygga upp ditt sparande under en längre tid. Då är du med både på upp- och nedgångar och snittkursen blir mer jämn. Aktiespararna föreslår månadssparande – organisationen har tagit fram en produkt som heter ­Aktieinvest där du kan spara ett par hundralappar månadsvis genom att du är med och köper andelar av aktier. Hos andra aktörer lägger du en aktieorder varje gång du vill köpa. Att göra det månadsvis kan bli en dyr affär, eftersom du betalar courtage varje gång. Då kan det vara bättre att vänta tills du har sparat ihop lite större summor att placera.
På samma sätt som det är bra att köpa lite i taget, kan det vara en bra idé att sälja lite i taget.

3. Köp det du förstår En av världens mest framgångsrika investerare, Warren Buffet, köper bara aktier i företag vars ­affärsidé han förstår. Det är en bra tumregel.

4. Jämför nyckeltalen

Det finns många olika sätt att analysera om ett bolags aktie är köpvärd eller inte. Ofta bygger analyserna på olika nyckeltal som gör bolagen jämförbara med varandra.
Ett vanligt nyckeltal är direktavkastning. Det visar företagets utdelning av vinsten i kronor delat med aktiekursen. I regel ger nya ­företag i tillväxtfasen låg eller ingen utdelning, medan mogna företag ger hög utdelning. En tumregel är att om du vill ha låg risk i ditt sparande ska du leta efter ­företag som regelbundet har gett hög ­direktavkastning. Du kan se måttet i tidningarnas börstabeller.
Vill du lära dig mer om aktie­analys finns det mängder med ­litteratur. Du kan gå börja med att gå en gratis webbskola hos Aktiespararna.
Men du behöver inte kunna analysera nyckeltal för att välja vilka aktier du vill investera i. Ett grundtips är att stora och väl genomlysta bolag är en säkrare placering än små och nya företag.

5. Sätt upp mål och håll dig till dem

Bestäm till exempel redan när du köper en aktie till vilket pris du är villig att sälja den. Både när den gått upp, men också när den gått ned.
Vi sparare har annars en förmåga att sky förluster och krampaktigt hålla fast vid surdegar i hopp om vändning. En annan fälla är ­girighet. ”Har det gått så här bra hittills borde det fortsätta upp” är en dålig analys.

6. Kopiera fonden

Är du helt rådvill om vilka aktier du ska investera i finns en genväg – titta på Sverigefondernas innehav och inspireras av dem. Deras innehav står listade på fondbolagens hemsidor, eller på fondsajten Morningstar.

7. Jämför avgifter Som aktieägare betalar du inte fondavgifter, men du betalar en avgift varje gång du gör en affär. Det kallas courtage, och tas antingen ut som procent av affären eller ett minimicourtage.
Hos en del aktörer måste du även betala en depåavgift. Priserna kan också variera beroende på hur stor depå du har och hur ofta du gör affärer.

8. Utdelning, vinst och skatt

De flesta aktiebolag delar ut delar av vinsten till sina aktieägare varje år i en så kallad utdelning. Den beskattas med 30 procent. ­Utdelningarna sker oftast på våren, i anslutning till de årliga bolagsstämmorna.
Har dina aktier ökat i värde gör du en vinst när du säljer dem. Den vinsten beskattas också med 30 procent.

No comments:

Post a Comment