Wednesday, April 20, 2011

Per H Börjesson och Lennart Israelsson ger spartips på E24

En gammal och beprövad regel när man ska bygga upp ett kapital är att spara exempelvis 10 procent av lönen varje månad i ett långsiktigt sparande.

Pengarna bör dras från lönen så snart den sätts in på kontot, annars är risken att man handlar upp pengarna.

- Problemet är att man anpassar sina kostnader efter de intäkter man har. Tjänar man mer köper man en finare bil och dyrare viner, säger Per H Börjesson, ordförande för Spiltan Fonder och bland annat författare till boken ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”.

För att få ihop en hög med pengar handlar det alltså om att spara ett relativt stort belopp varje månad, att spara under lång tid och att vara observant på avgifterna.

- Ju tidigare du börjar spara ju mer pengar får du på lång sikt. Underskatta inte ränta på ränta-effekten, säger Per H Börjesson.

Den som sparar 10 000 kronor till en snittränta om 6 procent har 100 000 kronor efter 40 år. Se dock till att välja fonder med låga avgifter, förutsatt att du inte valt en fond där förvaltaren presterar bättre än index. Om förvaltaren inte slår index ska du välja en indexfond med låg avgift. Höga avgifter äter snabbt upp ditt sparkapital.

- Mest tragiskt är det med försäkringslösningar där det dras en massa olika skatter och avgifter, det kan kosta dig 4-5 procent om året i avgifter, säger Per H Börjesson.

Ett annat exempel handlar om två syskon; A och B. A börjar spara 100 kronor i månaden vid 25-års ålder och sparar i tio år. Syskon B börjar spara vid 35-års ålder och sparar 100 kronor i månaden i 30 år. När de är 65 år har A 200 000 kronor och B har 150 000 kronor om man antar 8 procent i årlig avkastning.

- Det är viktigt att börja spara i tid. Är det sedan en hög avgift på ditt sparande tar banken eller försäkringsbolaget det mesta av slutresultatet, säger Per H Börjesson.

Förutom att ha pengar i fonder, eller aktier, är den egna bostaden ett bra sparande. Det är dessutom ofta ett sparande som du har under lång tid. Per H Börjessons pappa köpte ett hus i Alingsås 1963 för 130 000 kronor, idag är det värt 3-4 miljoner.

Det finns också de som har tjänat mycket pengar på att köpa aktier under lång tid. På 40-50-års sikt har svenska aktier i snitt ökat 60-70 gånger i värde.

- Den som köpt aktier och behållit dem har i många fall fått bättre avkastning än vad man fått på bostäder. Problemet är att vi inte behåller aktierna så länge, säger Per H Börjesson.

Aktiestinsen, Lennart Israelsson, är ett bra bevis för att det betalar sig att behålla sina aktier länge. Han köpte sina första aktier i Sandvik 1946 för 600 kronor. Han har köpt, och behållit, aktier i cirka 65 år. Idag är han 94 år och har aktier för 140 miljoner kronor, dock har han nu skänkt bort merparten av pengarna till olika välgörande ändamål.

- Men det tog 30-40 år innan aktiestinsen blev miljonär. Det krävs karaktär. Nu skänker han pengar till olika ändamål, säger Per H Börjesson.

Aktiestinsen själv betonar hur viktigt det är att vara långsiktig och så framhåller han vilken draghjälp han har fått av inflationen under årens lopp.

- Jag placerar långsiktigt. Idag tror jag på ABB, Atlas Copco och Alfa Laval, de har mycket verksamhet i framtidsländerna Kina och Indien, säger Lennart Israelsson.

Även Skanska, "som bygger över hela världen", finns i den långsiktiga portföljen liksom SCA.

- Inget har stigit så mycket under min tid som skog. Jag tror också mycket på att Ericsson kommer igen, där är det köpläge. Som smålänning vill man ju köpa billigt, säger Lennart Israelsson.

En annan placering han är mycket nöjd med är Ratos. Däremot anser han att Investor har "lurat" honom lite.

Hennes & Mauritz (H&M) är ett exempel där det har lönat sig att behålla aktierna. H&M var värt omkring 80 miljoner kronor 1976, idag värderas företag till 310 miljarder på börsen.

- De som har tjänat pengar på aktier har köpt och behållit. Men alla aktörer tjänar pengar på transaktioner och vill att vi ska köpa och sälja, systemet bygger på att du ska vara aktiv. Det går emot det mänskliga sinnet att köpa och behålla, säger Per H Börjesson.

Det finns runt 110 miljardärer i Sverige. Av dessa har 50 ärvt pengarna, 50 har byggt upp egna företag och 10 har startat hedge- eller private equityfonder med avkastningsbaserade avgifter.

- Slutsatsen är att om man själv vill bli miljonär skall man undvika denna typ av fonder som tar en del av vinsten i förvaltningsarvode, säger Per H Börjesson.

Förutom råden att vara långsiktig och att börja spara i tid gäller det att ha karaktär och att inte vara slösaktig med sina pengar.

- De som har sparat ihop sina förmögenheter är sparsamma. De har slitna kläder och kör varken Ferrari eller bär märkesklockor, sammanfattar Per H Börjesson.

Lennart Israelsson har inte heller varit slösaktig. Han började läsa om aktier i Göteborgs Handels- och sjöfartstidning i mitten av 1940-talet, då många av hans kollegor på SJ tog lån och köpte hus, men då köpte han alltså aktier i Sandvik istället. Idag bor han i en lägenhet. Han har aldrig ägt en dator.

- Jag funderade på det när jag var 75, men jag tyckte inte att det var någon idé, säger Lennart Israelsson som följer text-tv, läser Aktiespararen och lokaltidningen. Han gick sex år i skolan och började sedan att arbeta.

- Utbildning är den finaste investeringen. Men jag har gått i LHS, vet du vad det är? Det är livets hårda skola, säger Lennart Israelsson.

Idag är han en ofta anlitad föreläsare och föredragshållare. Det är många som vill ta del av Aktiestinsens råd om placeringar.

- Aktier är hälsosamt, det håller huvudet i form.

No comments:

Post a Comment