Wednesday, April 20, 2011

Tidig vårflod ger billigare el men EL BEAR sjuker i värde

I slutet av förra veckan steg fyllnadsgraden till 13,7 procent. Trots det är nivåerna historiskt sett fortfarande väldigt låga.
Varmare väder har minskat elanvändningen och priserna på den nordiska elbörsen Nordpool har också sakta krupit nedåt och de senaste dagarna legat mellan 46 och 50 öre per kilowattimme.

Märkligt att inre BEAR EL ökar i värde med tanke på vårfloden, ligger 60 öre från årslägsta? Varför fattar jag inte....

1 comment:

  1. Enligt Torbjörn Iwarsson på Privata Affärers första råvaruchatt ser det mörkt ut för BEAR EL.

    Enligt Torbjörn: BULL och BEAR EL styrs just nu av Q3-kontraktet på Nordpool. Vi har trott på lägre priser när Q2 låg på 60 euro per MWh och lite sedan dess, men pendeln håller på att svänga. Om priset på energi, t ex i form av olja och kol stiger framöver kommer elpriset att stiga. Vi tror nog att priset kan gå upp ordentligt. Kolpriset har stigit 6% senaste två veckorna. BULL EL kan kanske vara att föredra, men det är just nu ganska neutralt läge. Det har inte byggts något nytt kraftverk av någon betydelse på 25 år. Däremot har två reaktorer stängts av, av politiska skäl. Hoppet står till vindkraft, men inte ens Danmark som kommit så långt de kan komma, får mer än 6% av sin elkonsumtion från vindkraft. (20% av konsumtionen), men antingen har man överskott eller underskott, eftersom vinden inte alltid blåser). Sverige får 1% av elen från vindkraft. Kort sagt, av politiska skäl, tämligen frikopplade från vekligheten, är produktionen av el totalt underdimensionerad och det kommer att märkas i en högkonjunktur.

    ReplyDelete