Sunday, April 17, 2011

Sänkt moms på resturnangjobb en flipp eller flopp?

Politikernas idé bakom skattelättnaden är emellertid att lägre priser ska locka fler att äta ute och därmed skapa fler restaurangjobb.

Regeringen framhåller att restaurangjobb är extra viktiga att gynna eftersom de kan öka jobbchanserna för unga, invandrare och långtidsarbetslösa.

En liknande momssänkning i Frankrike 2009 ledde till prissänkningar med blygsamma 2,5 procent och en försäljningsökning på 2,75 procent enligt EU-kommissionens beräkningar som återges i regeringens momsutredning. Den eventuella jobbeffekten anses det vara för tidigt.

Hotell- och restaurangfacket HRF tror att en momssänkning varken ger sänkta priser eller något märkbart jobblyft.

Är det vettigt att regeringen bestämmer vilka varor eller tjänster som ska vara billiga eller dyra? Styrning av priset borde endast ske när varan eller tjänsten har uppenbara negativa effekter för miljö och hälsa (tobaksskatt, bensinskatt osv). Det är väl bättre om samtliga varor och tjänster har samma momssats så att konsumenterna får bestämma vad vi ska lägga våra slantar på.

No comments:

Post a Comment