Thursday, April 21, 2011

Snåltips #29 - Går ur svenska kyrkan

Kyrkoavgiften är i genomsnitt 1,19 procent av inkomsten. Den som går ur kyrkan måste ändå betala begravningsavgift ( i genomsnitt 23 öre) på varje intjänad hundralapp.
Storleken på kyrkoavgiften och begravningsavgiften varierar från församling till församling. Det är stora skillnader mellan den dyraste och billigaste församlingen.

Vad som händer när du går ur kyrkan
Den som begärt utträde ur Svenska kyrkan får en skriftlig bekräftelse från sin församling. Som brytpunkt gäller den 1 november. Den som är antecknad som medlem den 1 november betalar kyrkoavgift hela det följande kalenderåret. Vid kyrklig vigselceremoni ska en av parterna vara medlem i kyrkan. Kyrklig begravningsceremoni med präst och musiker erbjuds inte för avliden som vid sin död inte tillhörde Svenska kyrkan. Som alla andra folkbokförda i Sverige betalar du även i fortsättningen en begravningsavgift. Den täcker kostnaderna för att anlägga och sköta kyrkogårdar med gravplatser, gravsättning, kremering och lokal för begrav- ningsceremonin. Du förlorar även din rösträtt i val till kyrkofullmäktige.

Om du bestämmer dig för att lämna Svenska kyrkan anmäler du det till din lokala församling, det vill säga där du bor. Du kan ringa, besöka eller skriva till din församling och begära en blankett för utträde. Du kan även skicka en personligt undertecknad begäran i ett vanligt brev adresserat till församlingen. Är du osäker på vilken församling du tillhör kan du söka den här.

Att gå ur svenska kyrkan är gratis, det finns en del företag som tar betalt för att göra det åt dig. Men det är bortkastade pengar.

1 comment:

  1. Kan man gå med igen? Ja. Kan man gå med igen vid behov, typ giftemål.
    Diskriminering jmf ngn som varit solidarisk längre?

    ReplyDelete